something little but with life!

something little but with life!

duminică, 7 februarie 2010

Si am gasit si 7 Reguli de preparare a ceaiului!


Daca este vorba despre ceaiurile verzi si negre, regulile de preparare ale ceaiului sunt foarte importante. Ceaiul iti va darui toata aroma lui doar daca va fi corect preparat. De exemplu, ceaiul negru este mai putin pretentios decat cel verde sau cel albastru, unde apa trebuie sa aiba o anumita temperatura.

Ceaiurile de plante si cele medicinale au si ele reguli de preparare stricte pe care trebuie sa le respecti, pentru ca doar in acest mod ai posibilitatea de a "scoate" toate beneficiile din plante. Decoctul nu este tot una cu infuzia, iar cantitatea de apa si de planta trebuie respectata, pentru ca ceaiul sa aiba gust, aroma si eficienta, daca este vorba de cele medicinale.
  • 1. Nu toate ceaiurile se prepara la fel. Ceaiurile verzi se prepara cu apa in jur de 75-80 de grade, iar cel negru cu apa la 90 de grade. Ceaiurile tari (negre), trebuie lasata sa infuzeze 1-2 minute, in timp ce varianta verde, mai fina, are nevoie de 3-4 minute. Timpul de infuzare scade daca folosesti o cantitate mai mare de ceai.
  • 2. Infuzia este cea mai folosita metoda. Infuzia se obtine prin oparirea plantei cu apa. Trebuie folosit doar un vas cu smaltul perfect intreg. Timpul de infuzare este specific fiecarui tip de ceai. Unele plante se pot prepara doar prin infuzie deoarece prin fierbere principiul lor activ dispare. Teiul, musetelul, menta se prepara doar prin infuzie, la fel si ceaiul verde si negru.
  • 3. Decoctul este procedeul prin care planta se amesteca cu apa rece, apoi totul se pune la fiert, un anumit interval de timp. Decoctul se strecoara si eventual se completeaza cu apa calda. Frunzele, florile se fierb 10 - 15 minute, iar cojile si radacinile 30 - 40 de minute.
  • 4. La fel de importanta ca planta si calitatea acesteia este si apa. Cea mai buna este apa cu pH7.
  • 5. Respecta indicatiile de preparare in ceea ce priveste cantitatea de planta si de apa.
  • 6. Nu folosi pentru fierberea apei de ceai decat un vas curat, care are exclusiv aceasta destinatie. Nu amesteca in ceai cu nimic metalic, pentru ca savoarea acestuia se va altera. Foloseste instrumente de lemn (de bambus) sau linguritele de portelan.
  • 7. Vasul in care se infuzeaza ceaiurile negre si verzi nu se spala. Se clatesc cu apa calda si atat. Nu folosi detergent sau alte produse de curatat. Depunerile de pe peretii vasului sunt garantia unui ceai special.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu